International World Down Syndrome Day 21.3

International Downs Syndrom Dag

Den 21. marts – 21.3 – er det International Downs syndrom-dag: World Down Syndrome Day (WDSD).
Markeringen netop denne dato har været officielt anerkendt af De Forenede Nationer, FN, siden 2012, og den fejres verden over med mange forskellige aktiviteter og events. I Danmark markerer vi også hvert år dagen på forskellige måder. Her kan du læse mere om baggrunden for denne årligt tilbagevendende begivenhed.

Hvorfor 21 marts?Datoen for WDSD er den 21. dag i den tredje måned. Denne dato blev valgt, fordi den så fint betegner netop det unikke for mennesker med Downs syndrom – de 3 eksemplarer af det 21. kromosom, trisomi 21, der forårsager Downs syndrom.

WDSD’s historie

WDSD blev første gang markeret i 2006 i flere lande rundt om i verden. Samme år lanceredes en WDSD-hjemmeside af Down Syndrome International (DSi), som står bag ideen om mærkedagen.
På denne hjemmeside, https://worlddownsyndromeday.org/ , kan man se og læse en masse om, hvordan dagen markeres verden over.

Markeringen af dagen blev hurtigt en succes, og den 19. december 2011 erklærede FN’s Generalforsamling officielt den 21. marts som World Down Syndrome Day fra og med 2012. Alle medlemsstater og relevante organisationer i De Forenede Nationers system opfordres herefter til at markere dagen på en passende måde for at øge offentlighedens bevidsthed om Downs syndrom .

Hvordan markeres dagen

Alle lande og organisationer – store som små – opfordres til at finde på aktiviteter og events, der på passende måde i netop deres område medvirker til at skabe positiv opmærksomhed om mennesker med Downs syndrom og deres pårørende.

En af de events, der for alvor har bidt sig fast verden over, er ”de umage sokker”. Man tager simpelthen umage strømper på, og benytter anledningen – når man bliver spurgt til sine umage strømper (og det bliver man! ) – til at fortælle, at dette er for at hylde forskelligheden i anledning af WDSD. Denne lille happening har givet anledning til rigtig mange sjove samtaler, og er samtidig en fin ”icebreaker” til at få talt om Downs syndrom med naboer, kollegaer, folk i bussen m.fl.

Men der er mange andre måder at markere dagen på. Gul og blå er de internationale farver for Downs syndrom. Derfor har mange blå neglelak på den 21.3. Andre bagt kager (med gul og blå glasur), opsendt balloner mm. Kun fantasien sætter grænser. Det vigtigste er, at aktiviteten holdes i en positiv og gerne humoristisk tone.

Landsforeningen Downs Syndrom har de seneste år lanceret videokampagner på og op til dagen, med fokus på, hvordan mennesker med Downs syndrom bidrager positivt i deres nærmiljø. Disse videoer er blevet virkelig fint modtaget.

Vi har samtidig opfordret medlemmer og andre til at bidrage med billeder under hashtagget #elskerenmeddowns.

Læs mere om tidligere fejringer af dagen her:

International Downs syndrom dag 2018

International Downs syndrom dag 2017

International Downs syndrom dag 2016

Se vores videoer